Chalmersska Ingenjörsföreningen Östgötaavdelningen

OBSERVERA: Kallelser till möten och evenemang med CingÖ skickas numera endast ut via e-post. För att inte missa någon info, gå in på Medlem / Adressändring och uppdatera dina uppgifter.
Du har också möjlighet att hos ordföranden önska att få kallelse via snigelpost. Men det måste vara en aktiv handling från dig.

Information från styrelsen

Vi letar förtvivlat

efter fler personer som kan hjälpa Margareta i valberedningen.

Hälsar styrelsen.

 

Sensommarmöte 26 augusti

26 augusti är det Smedjans dag i Hävla utanför Finspång. Häfla Hammarsmedja är ett unikt industriarv som ligger vid Häfla ström, naturskönt mellan sjöarna Regnaren och Vagnaren i Finspångs kommun i norra Östergötland. Här bjuds du på en exklusiv upplevelse av industrihistoria och människors vardag. Häfla Hammarsmedja är ett komplett mindre järnbruk och här kan du följa utvecklingen av produktionsteknik under 300 år. När verksamheten vid Häfla Övre Bruk upphörde 1924 så låste man smedjan, gick hem och lämnade allt. Därför finns allt kvar, härdar, hammare, verktyg med mera. Det gör Häfla Hammarsmedja till en unik industrianläggning från 1920-talet.

Arrangemanget öppnar kl 10 och är öppet för allmänheten, alltså inte bra CingÖ, men se det en möjlighet till informellt samkväm med andra Chalmerister. Vi kan utlova intressant järnhanteringshistoria från 1600-1900-tal.

För den intresserade finns mer att läsa på:

http://www.finspang.se/hafla/

Kommer man från Norrköping åker man väg 51 mot Finspång och tar sedan av mot Rejmyre. I Rejmyre kör man mot Hävla. När man sedan kommer till Hävla följer man skyltning mot Häfla Hammarsmedja. Från Linköping kör man E4 och åker till Finspång via väg 215. I Finspång tar man väg 51 mot Norrköping och följer sedan skyltning mot Rejmyre och Hävla enligt ovan.

Det krävs ingen formell föranmälan men man får gärna skicka e-post till Henrik Brodén på liiribroden@hotmail.com eller ringa 070-282 50 83 och tala om att man kommer och varifrån man åker. Arrangemanget är naturligtvis öppet för hela familjen. Har du inte möjlighet till egen transport eller önskar samåka går det bra att höra av sig till Henrik på ovanstående telefonnummer eller e-postadress så skall vi försöka ordna det också.

Väl mött hälsar styrelsen gm Henrik

 

 

Årsmöte 2017

Onsdagen den 10 maj 2017 höll Chalmersska Ingenjörsföreningen Östgötaavdelning ordinarie årsmöte med tillhörande studiebesök. Studiebesöket startade kl 15 på Södras skogsägarnas såg i Kisa. Vi fick en rundvandring i hela sågen. Tyvärr råkade man ut för ett kedjebrott för inmatningen av stockarna precis när vi anlände. Så det var bara en liten del av sågen som vi fick se i aktion. För mer information se nedan.

Efter studiebesöket hölls ordinarie årsmöte i Sockenstugan som till hör Kinda församling, en mycket trevlig stuga. Årsmötet startade kl 18.

Den nya styrelsen ser ut som följer:

Ordförande Henrik Brodén

Vice ordförande Carl-Olof Carlsson

Sekreterare Per-Ola Post

Kassör Anders Rindö

Klubbmästare och fanbärare Maria Lööf

Övrig ledamot Åke Kinnander

Webansvarig Claes Alströmer (ej med i styrelsen)

Till revisorer valdes Christina Berglund, Peder Antonsson och Kjell Mässgård.

Till valberedning utsågs Margareta Brattö. Två vakanser finns fortfarande.

Lite fakta om sågen i Kisa

All produktion sker i 2-skift. Antalet anställda är 92 och platschef är Patrik Wass.

Man sågar totalt 240.000 kbm varav 150.000 kbm hyvlas. Av det virke som tas in är 40 % gran och 60 % furu i längder från 1,8 meter t.o.m. 5,4 meter. Allt virke torkas till en fuktkvot om 18 - 20 %. (Möbeltorrt är ca 8 %, red. anm.)

Dimensioner:

Furu sidobräder 19, 25 och 32 mm, centrumvirke från 32 x 125 till 100 x 200.

Gran sidobräder 19, 22 och 32 mm, centrumvirke från 47 x 100 till 47 x 250.

Huvudprodukten är konstruktionsvirke för bygghandel i Sverige.

Styrelsen gm webbansvarig