Småländska vårplaner! (Avancons nr 4 2017)

För Småland-Blekinge innebär 2018 en delvis ny styrelse som valdes på Höstmötet, se separat artikel om Höstmötet och 90-årsfirandet på sidan 25. De nya är ordförande Johan Edvardson S96, vice ordförande Aleksandra Ohlson A97 och (ny post i styrelsen) ledamot Anders Haggren E82.

Vårmötet blir 5 maj med devisen Asa tur med Thor. Alltså, ångbåtstur med ångaren Thor med kalas och möte på Asa herrgård. Turen blir på Helgasjön vid Växjö inklusive slussning. Nu är ångaren Thor en äldre dam (för båtar är väl kvinnliga väsen och bi-genus är knappast ett problem idag?) så planeringen är lite preliminär eftersom tillståndet inte är helt klart förrän sjösättning och vårrustning är avklarat.

Vill också påminna om Olle Lindquists initiativ att fira Vera Sandberg på hennes egen väg i hemstaden Ljungby. Firandet blir kring den 23 maj, hennes födelsedag. Mer information senare.

Varmt välkomna önskar
BJÖRN ANDERSSON, E84

21 oktober firar vi 90 år i Småland! (Avancons nr 3 2017)

I dagarna, närmare bestämt den 21 oktober blir det stort firande av lokalavdelningen Småland-Blekinge, för då fyller vi ju 90 år!

Vi räknar med att kunna berätta mer om festligheterna i nästa nummer i Avancons, och i väntan på det kan vi ju i alla fall berätta mer om hur det en gång började.

Det var på Harvey Skarstedts initiativ, den 12 december 1927 i Nässjö, som han själv, herrarna Berndt Broberg, John Bäckstrand, Gustaf Ekström, Carl Ericson och K Dalhjelm samlades. Samtliga examinerade från G.T.I. (Göteborgs Tekniska Institut) högre avdelning. I protokollet från det konstituerande mötet framgår att Harvey Skarstedt fick i uppdrag att utreda formalia och återkomma med förslag. En styrelse utsågs, Dalhjelm, Ericson och Skarstedt. Föreningen skulle heta Smålands Chalmersförening och var öppen för i Småland bosatta och verksamma ingenjörer utexaminerade från G.T.I. högre avdelning. Det beslöts också att föreningen skulle ansöka om anslutning till Chalmersska Ingenjörsföreningen i Göteborg.

I april 1929 antas föreningens stadgar och skrivelsen till Chalmersska Ingenjörsföreningen fastställs. I oktober ansluts föreningen till Göteborgsavdelningen under namnet Chalmersska Ingenjörsföreningen Smålandsavdelningen. Och nu fyller föreningen alltså 90 år!

BJÖRN ANDERSSON, E84

Fotnot: Mer om vår 90-åriga historia - se hemsidan www.avancez.se/lokalavdelningar


21 oktober firar vi 90 år i Småland! (Avancons nr 2 2017)

Höstmötet med 90-årsfirande blir den 21 oktober på hotell Ullinge i närheten av Nässjö med studiebesök till också 90-årsfirande Myresjöhus. Möte, kalas och övernattning blir på Ullinge. Vår styrelsemedlem Aleksandra Ohlsson; A01, blir vår ciceron på Myresjöhus som också är hennes arbetsplats. Mötets motto är: Tillbaka Till Trollebo Trakten eftersom många av föreningens möten hållits på Trollebo som då var hotell, inte långt från Vetlanda.

Föreningens medlemmar önskas varmt välkomna till 180-årsfirandet! Kallelse med anmälan kommer att mejlas ut som vanligt så glöm inte att hålla mejladressen uppdaterad!

Småland-Blekinges Vårmöte hölls i samband med stockholmarnas 100-årsfirande. Formella mötet hölls på hotell Anglais vid Stureplan den 12 maj. Dry Martinin smakade bra som vanligt och några besvärliga frågor sinkade inte mötet, som vanligt. Olle Lindquist, M67, bjöd in alla att delta i firandet av Vera Sandbergs namnsdag den 30 maj i Ljungby. Som väl alla vet är Vera Sandberg den första kvinnliga utexaminerade civilingenjören från Chalmers. Thomas Bäuml, M74, informerade om att spexet kommer till Jönköping sent i höst. Efter vårt möte halkade vi på 100-åringens program, och vi tackar stockholmarna för ett gediget och trevligt arrangemang.

BJÖRN ANDERSSON, E84


90 år - och det ska vi fira! (Avancons nr 1 2017)

Småland-Blekinge blir 90 år i år och det ska vi fira lite extra i höst på traditionsenligt sätt.

Nu närmast är det dock Vårmöte som gäller och det kommer att genomföras inte traditionsenligt i Stockholm där vi i övrigt deltar i Stockholmsavdelningen ambitiösa 100 årsfirande.

Vårmötet blir på hotell Scandic Anglais, Stockholm fredagen den 12 maj klockan 17:00 för att sedan övergå i stockholmarnas mingel som börjar klockan 18:00. Själva Vårmötet blir precis som vanligt med formaliteter som Dry martini...

Medlemmar som anmäler sig till Vårmötet deltar gratis i minglet klockan 18:00. Se hur du anmäler dig och din partner och övriga deltaljer på vår hemsida! I övrigt är det stockhomarnas upplägg som gäller.

90 års-firande med Höstmöte går av stapeln den 21 oktober på Hotell Ullinge utanför Eksjö. Som vanligt är planen att vi inleder med lunch. Därefter blir det studiebesök till Myresjöhus för att titta på och höra om småhustillverkning. Höstmötet med Dry martini blir på kvällen och därefter kalas där några som varit med länge kommer att ge oss intressanta återblickar i föreningens historia. Kassören har lovat att inte hålla så hårt i pengapåsen denna gång - extra god mat? Den som önskar motion efter maten kommer det att bli dans till levande musik. Bandet heter Chris Wagners.

BJÖRN ANDERSSON, E84
 

In i dimman på stora hjul! (Avancons nr 4 2016)

"In i dimman på stora hjul" var temat för årets höstmöte som ägde rum i Växjötrakten.

Vi samlades för en tidig men stadig lunch hos Braås Lunch, därefter bar det raskt av till Volvo CE som har sin huvudenhet i Braås.

Väl där möttes vi av ett engagerat gäng och först gavs en historisk tillbakablick på företaget och dess utveckling av midjestyrda dumprar. Det startade i Braås 1965 och sen dess har all utveckling och tillverkning sin bas där. Idag är man "Störst, Bäst och Vackrast" i dumpersvärlden med den nu laserade 60-tonsdumpern och har mer än 30 procent av världsmarknaden.

Efter introduktionen var det dags för ett verkstadsbesök där vi fick se tillverkningen från inkommande plåt till färdig dumper, imponerande från början till slut. Tillverkningen sker mot kundorder och man gör runt 2000 dumprar per år, styckpris 3 till 7 miljoner,.

Efter kaffe satte vi full fart mot Växjö och "Dimman", som vi hittade hos Fogmaker. Fogmaker International AB är ett företag som utvecklar, installerar och säljer brandsläckningssystem till fordon. Även här möttes vi av stimulerande guider som beskrev företaget, produkterna och även gav en praktisk demonstration av hur effektivt man kan släcka en brand.

Företaget är ungt, starten var runt år 2000, och idag är man runt 50 personer och växer stadigt. Tekniken som används vid släckning är att med hjälp av högt tryck finfördela vatten till dimman. Dimman tränger undan syret men kyler också branden. Systemen som utvecklas är avsedda främst för motorutrymmen på fordon, bussar är en stor marknad. Marknaden för Fogmaker är i stort sett hela världen, just nu är Australien stort.

Efter två intressanta industribesök var det så, efter klädbyte, dags för vårt kulturinslag. Eftersom kalaset hölls på Villa Vik, där en gång Kristina Nilsson bodde, fick vi besök av en avlägsen släkting till sångerskan. Vi fick höra hela historien från "Snugge till Metropolitan" och också njuta av skön sång.

Det formella Höstmötet avklarades i vanlig rask takt, fokus var kalaset. I år prövade vi med gott resultat att servera oss buffé, var något utöver det vanliga.

Sång, Folkes skål, historier, årgångarnas skål, barhäng och dans till Chris Wagners fullbordade kalaset. Årgångarnas skål är värt en kommentar; Jan Graab E53 slöt kretsen till Anny Osbäck TD14 vilket ger ett spann på 61 år - imponerande!

Vårmötet 2017 håller vi den 13 maj i Stockholm när Stockholmsavdelningen firar 100 år. Mer information följer så snart detaljerna kring jubileet blir kända.

ROLF SNYGG, E69


In i dimman på stOra hjul! (Avancons nr 3 2016)

Höstmötet hålls i år lördagen 22 oktober, observera alltså att det nu inte är den lördagen vintertiden börjar som förr varit dagen för höstmötet.

Temat för höstmötet är "In i dimman på stOra hjul" vilket syftar på att vi skall besöka Volvo Construction Equipment i Braås och Fogmaker i Växjö. Att VCE gör anläggningsfordon med stora hjul behöver kanske inte förklaras. Fogmaker är däremot inte så kända men gör utrustning för brandsläckning som bygger på principen vattendimma som alstrars med högt tryck. "O" har dubbel betydelse för det syftar också på opera - en närmare presentation av operasångerskan Kristina Nilsson, 1843-1902, blir det också. Hon var en världskänd stjärna från växjötrakten. Operadiva är inte riktigt rätt här för Kristina vårdade sin småländska härkomst noga. Presentationen blir på Villa Vik som var hennes egendom under senare delen av hennes liv.

Traditionsenligt möte och kalas blir det också på Villa Vik med levande musik dock inte opera. Övernattning för de som behöver det blir det också här. Styrelsen är lite förvånad över att ingen sökt lokalavdelningens eget Jubileumsstipendium om 10.000 kr trots att det ligger på högskolans hemsidor. Gör gärna reklam för stipendiet vid lämpligt tillfälle!

Bor du i Småland, Blekinge eller på Öland och inte fått kallelse till höstmötet så meddela undertecknad på bjorn.andersson.hem@home.se så ordnar jag det.

BJÖRN ANDERSSON, E84, SEKRETERARE


Vera med mycket mera (Avancons nr 2 2016)

Småland-Blekinges vårmöte med studiebesök med mottot "Vera med mycket mera" genomfördes i år i Ljungby och började med lunch på restaurant Åsikten med utsikt över Lagan. Vi var totalt 40 chalmersiter med respektive.

Efter en god lunch i sköna omgivningar var det dags att ta sig till Ljungbys södra utkant för besök till Emballator Lagan plast AB som ingår i Herencosfären med säte i Jönköping. Alltså en riktigt "småländskt företag". Vi blev väl omhändertagna av tre guider. Eftersom många plastemballage går till livsmedel så fick vi skyddsrockar och mössor innan turen genom hela tillverkningen började. Många maskiner gick dygnet runt året runt så det var mycket aktivitet i fabriken om än inte så många människor. Ca 30 ton plast och 2 ton ståltråd gjorde man av med under ett dygn. Verktygen var av egen konstruktion. Rundvandringen i fabriken visade att företaget kommit mycket långt när det gäller Lean Production med start i försäljningen genom hela företaget, där man uppenbarligen inte bangade för att tydligt visa eventuella problem på tavlorna.

På väg mot hotell Terazza för själva Vårmötet och kalaset stannade vi för att hedra Vera Sandberg på hennes egen gata i Ljungby. Vera Sandberg, vår första kvinnliga Chalmerist, född i Ljungby församling 23 maj 1895 hedrades med tal, bubbel och trumpetfanfarer, mycket högtidligt och stiligt. Tack Olle Lindquist, M67, för ett mycket trevligt initiativ och tack Jan Graab, E53, för ett innehållsrikt tal med en intressant exposé över Veras liv. Jan hade gjort en djupdykning i arkiven och planerade fortsätta efterforskningarna vilket förhoppningsvis kan resultera i en text i ämnet.

Vårmötet raskades av med ingenjörsmässig effektivitet så vi kunde starta kalaset alla väntade på. Styrelsen framförde sitt numera traditionsenliga sångnummer, denna gång "Vera med mera" till melodi Guantanamera. Frågan är om publikens jubel berodde på sången eller att vi var klara... och som vanligt, alldeles för snart läggdags. In i dimman på stora hjul.

Glöm inte Höstmötet 22 oktober i Växjö med besök till Volvo Braås och Fog Maker (brandsläckning med vattendimma). Ni som bor i Småland eller Blekinge eller på Öland och inte får inbjudan: kolla upp mejladressen via moderföreningens hemsida.

Känner du någon som just gjort sitt examensarbete? Tipsa då om vårt eget Jubileumsstipendium - information på vår hemsida. Möjligt att få 10.000 kr.

BJÖRN ANDERSSON, E84, SEKRETERARE

Vårmöte med studiebesök (Avancons nr 1 2016)
Här kommer ett vårtecken! Småland-Blekinge har traditionellt Vårmöte med studiebesök och kalas 16 april i Ljungby men: Se till att e-postadressen är uppdaterad hos moderföreningen för inbjudan går ut endast via mejl.

Vi kommer att starta med lunch 11:30 för att sedan besöka Emballator Lagan Plast AB och avslutar med ett besök till Sagomuseet. Vera Sandberg kommer också att hedras med anförande av Olle Lindquist och en skål på hennes egen gata i Ljungby. Självklart blir det kalas på kvällen eller delar av evenemanget! Mer information finns på vår hemsidan.

Höstmötet blir i Växjö med studiebesök till Volvo Braås och Fog Maker och kalas naturligtvis. Datum meddelas senare.

Välkommen i vår och i höst! Än en gång, se till att era mejladresser är uppdaterade hos moderföreningen så kallelsen via mejl kommer rätt!

BJÖRN ANDERSSON, E84, SEKRETERARE

Energirikt höstmöte i Jönköping (Avancons nr 4 2015)
Lokalföreningen i Småland-Blekinge hade som vanligt Höstmöte lördagen då vintertiden börjar den 24 oktober och som vanligt inleddes arrangemanget med ett studiebesök. I år besökte vi Jönköpings Energis anläggning i Torsvik som består av två delar - en sopförbränningsdel och en kraftvärmedel. Sopförbränningen genererar också elkraft och körs året runt. Kraftvärmeverket är fliseldat och körs vid behov. Sopförbränningen och kraftvärmeverket levererar värme till Jönköpings fjärrvärmenät. Totalt genereras 230 GWh el per år och 700 GWh värme per år. Vi blev väl omhändertagna av guiderna Terese Sundberg och Henrik Severed som också hade hjälp av Magnus Hallqvist och Per Eklund. Vi tackar dem och Jönköpings Energi för ett trevligt, intressant och lärorikt studiebesök.

Något sena var det dags för alla 56 chalmerister med respektive att med egen kraft ta sig till centrum av Jönköping och till Höstmötet på hotell John Bauer där vi utsocknes också övernattade. Höstmötet raskades av med vanlig ingenjörsmässig precision för alla ville naturligtvis komma i tid till kvällens höjdpunkt på Jönköpings teater: 1986 års spex Viktoria med nästan uteslutande originalspexare (se mer om detta på sidan 26).

Vårmötet kommer att bli på hotell Terraza i Ljungby med besök på Sagomuseet. Var studiebesöket blir är inte helt klart ännu men håll utkik på vår hemsida så kommer mer information. Vad som däremot är spikat är att vi kommer att högtidligen fira Vera, Chalmers första kvinnliga ingenjör, bördig från Ljungbytrakten.

Sist men inte sämst meddelas att föreningens eget Jubileumsstipendium numera är på hela 10.000 kr. Något att tipsa den som gör ett examensarbete med anknytning till Småland, Blekinge eller Öland. Läs mer på vår hemsida.

BJÖRN ANDERSSON, E84, SEKRETERARE

Spexig retur ger energi
(Avancons nr 3 2015)
Dags för höstmöte med temat "Spexig retur ger energi" i Småland-Blekinge. Som redan tidigare meddelats så blir det Höstmöte i Jönköping på John Bauer Hotell lördagen den 24 oktober. Vi börjar lördagens arrangemang med studiebesök till Torsviksverket därefter Höstmöte och avslutar med spexet Viktoria från 1986 med originalbesättning och självklart med tillhörande spexkalas. Spex och spexkalas är ett samarbete med Rotary. Tyvärr har ingen Jubileumsstipendiat hört av sig så det blir ingen utdelning av stipendiet denna gång. För att locka lite mer så planeras att höja stipendiesumman från 1000 kr till 5000 kr. Sprid gärna informationen om att stipendiet finns! Mer information finns på vår egen hemsida.

På grund av besparingsskäl så har ingen kallelse skickats på papper utan vi har helt förlitat oss på mejl. Har detta inte fungerat och du saknar kallelse eller har någon annan fundering så hör av dig direkt till undertecknad på 070 170 41 48.

Lokalavdelnings medlemmar är varmt välkomna till Vårmöte lördagen den 16 april i Ljungby. Styrelsen filar som bäst på programmet för dagen men inget är ännu bestämt. Det finns många intressanta företag i Ljungby och Sagomuseet har nämnts som kulturellt inslag men som sagt inget är ännu bestämt. I år har i alla fall moderföreningen spikat sitt datum tidigt så vi har kunnat undvika att lägga Vårmötet på samma datum som moderföreningen har möte, som det råkade hända förra året.

BJÖRN ANDERSSON, E84, SEKRETERARE

Vårmötet i Huskvarna (Avancons nr 2 2015)
Drygt 60 chalmerister med sällskap deltog i Småland- Blekinges arrangemang den 25 april 2015 med
Vårmöte och kalas i Huskvarna på stadshotellet och studiebesök på Husqvarna fabriker med efterföljande
rundvandring i fabriksmuseet.

Vi blev guidade runt i Husqvarnafabriken av kunniga och engagerade guider. Gjuteriet, bearbetning,
och sammansättning av motorsågar hann vi med, i alla fall nästan, för lite sena blev vi som vanligt.
Helt klart är det en industri som ligger i framkant både vad gäller själva produktionsutrustningen som
logistiken. Det är bara att konstatera att traditon (Husqvarna fabriker grundades 1689) och i spetsteknik
mycket väl kan hänga ihop. Dessutom kändes arbetsmiljön i de gamla lokalerna riktigt bra.

Den allra nyaste investeringen i ny produktion, den helautomatiska tillverkningen av sågkedjor, var
så ny att den inte var riktigt klar och så hemlig att den ville man inte visa. Därefter ilade vi till Fabriksmuseet där vi togs om hand av lika engagerade guider, tidigare anställda på
fabriken. Idag är det många som talar om betydelsen av nya idéer och entreprenörskap för Sveriges
framtid. De borde studera Husqvarna vapenfabriks utveckling med otaliga idéer genom åren. En del
landade fel, en del var för tidiga (som den första mikrovågsugnen för konsumentbruk) men desto fler
har bidragit till företagets fortlevnad och därmed också betytt mycket för Sverige. Många produkter
har kommit och gått; symaskiner, strykjärn, gjutjärnsspisar, hushållskvarnar, cyklar, motorcyklar,
mopeder, vitvaror, utombordare, motorsågar … och så då förstås vapen.

Vårmötet hölls som vanligt ingenjörsmässigt effektivt kort. Mat och kalas var ju nästa punkter i
planeringen så varför spilla tid på tråkig formalia? Kalaser hölls på Huskvarna stadshotell med sång,
gyckel och hög stämning som vanligt.

Föreningen vill lyfta fram ett bra initiativ från Olle Lindquist Ljungby som i år inlett traditionen att fira Vera Sandberg, Chalmers första kvinnliga teknolog och civilingenjör och född i Ljungbys närhet. Firandet kommer att gå av stapeln i slutet av maj så när du nu läser detta så är det försent men gå gärna
in på vår hemsida och läs mer inför nästa år!

Höstmötet blir den 24 oktober i Jönköping och då blir det studiebesök till Torsviksverket och sedan blir
det spexet Viktoria med efterföljande spexkalas.

Föreningen uppmanar alla att uppdatera mejladresser för nu kommer inbjudningar/kallelser att gå via
mejl.

BJÖRN ANDERSSON, E84, SEKRETERARE

Vårmöte i Huskvarna
(Avancons nr 1 2015)

På årets Vårmöte besöks en av Sveriges verkliga industriklassiker med anor från sent 1600-tal. Platsen
är Huskvarna, företaget är Husqvarna. Som vanligt erbjuder vi en heldag med avslutande utlokaliserat
chalmerskalas och övernattning. Välj själv hur mycket!
Programmet, lördag 25 april. är som följer:
11:30 - 12:30 start med lunch på restaurang Cezar i Kinnarps Arena.
12:45 - 14:30 blir det studiebesök på Husqvarna AB:s fabriker. Där kommer vi att få en introduktion
av därstädes jobbande chalmeristen Björn Landen, M92. Det blir rundvandring i fabriken där man
bland annat tillverkar motorsågar med namnen Husqvarna, Partner och Jonsered.
14:45 - 16:45 besöker vi det närbelägna Husqvarna Fabriksmuséet, med en utställningsyta på 2 400 kvm! Det behövs för att kunna visa delar av alla de produkter som producerats sedan starten 1689; symaskiner, vapen, motorcyklar, gjutjärnsspisar, vitvaror, utombordsmotorer och mopeder.
Och givetvis hela historien med dagens produkter. Husqvarnakoncernen är idag världens största tillverkare av utomhusprodukter som motorsågar, trimmers, gräsklippare och trädgårdstraktorer. Massor av spännande att beskåda.
Kl 18:00 kan vi som väljer att sova över på Stadshotellet i Husqvarna ta av oss skorna, byta om för att
vara redo.
Kl 19:00 blir det vårmöte och kalas. Vi inleder med en drink och sedan blir det middag med sång och
… avslut med dans för den som önskar. Välkomna alla CING:are, inte bara smålänningar och blekingar,
med respektive! Gå in på vår hemsida för exakta tider, priser, bokning eller bara frågor.

BJÖRN ANDERSSON, E84, SEKRETERARE

Bland ostkakor och trähus  
(Avancons nr 4 2014)

Dags för vintertid – dags för Höstmöte i Småland-Blekinge. I år startade vi med lunch i Vrigstad värdshus 25:e oktober. När alla var mätta och belåtna så åkte vi några hundra meter till Ostkaksbageriet i Vrigstad där Alf Wihrén VD, tillika en av grundarna och delägare, visade oss bageriet och berättade hur ostkakor gjordes. Receptet var inte direkt för hemmabagaren för det startade med drygt 1 000 liter mjölk och ungefär lika många ägg … Det blev många frågor om bakning av ostkakor och Alf svarade detaljerat och kunnigt på frågorna men menade på att receptets exakta innehåll inte var så viktigt utan goda råvaror var det vä- sentliga. Om ni är intresserade av recept så finns de på hemsidan för Ostkakans vänner. I god småländsk företagsanda skulle nu en av döttrarna ta över VD-skapet. Vi fick var sitt varuprov att ta med och vi tackade för en givande visning med Chalmers sångbok. Vi åkte nu till Sävsjö för att titta på små- hustillverkning hos Sävsjö Trähus. Lennart Björkman tog emot oss och beskrev företaget och dess produkter. Husen som Sävsjö Trähus producerar är i premiumsegmentet med en kvadratmeterkostnad på ca 20 -22 000 kr. De billigaste färdigbyggda standardhusen ligger runt 11-12 000 kr/kvadratmeter. Efter att ha tackat även Lennart med en sångbok gick nu färden någon kilometer till hotell Ljungapark också i Sävsjö. Kvällen inleddes med att föreningens Jubileumsstipendium på 5 000 kr delades ut till Per Norlin för examensarbetet ”Projektledares värdeskapande” där projektledares arbete kartlagts. Auditoriet var uppenbarligen engagerade i ledningsfrågor för frågorna ville inte a slut. Jubileumsstipendiet delas ut för att uppmärksamma händelser i föreningens område och när en chalmerist från Växiö tar examen så skall det synas. Per har fått jobb i Tromsö så det tar en stund innan vi får se honom i föreningen. Höstmöte – på detta höstmöte så valde vi en ny kassör Bert Milling för den gamle Rune Axelsson vill nu endast ägna sig åt att odla skog i sina hemtrakter. Vårmötet blir den 25 april med temat ”Se, såg, sett i Huskvarna” med besök till Husqvarnas sågtillverkning. Som vanligt kommer mer information på vår hemsida och här i tidningen.

BJÖRN ANDERSSON, E84, SEKRETERARE
Höstmöte i Sävsjö   (Avancons nr 3 2014)

Småland – Blekinge har Höstmöte 25 oktober i Sävsjö och när vi ändå är där så passar vi och lära oss hur villor byggs genom att besöka Sävsjö trähus och hur ostkakor tillagas hos Ostkaksbageriet i Vrigstad. Våra studiebesök har verkligen ett Smålandstema denna gång. Höstmötet blir på Ljunga Park där vi också kalasar och dansar inpå småtimmarna. Allt finns närmare beskrivet på vår hemsida.

För första gången ska vi skicka inbjudan med mejl i stället för med vanliga posten. Det är order från kassören för vi måste spara pengar och vanligt postutskick är dyrt. Kallelsen till vårmötet blir däremot helt
traditionell. Så nu hoppas vi alla har uppdaterat sina mejladresser i moderföreningens
medlemsregister. Vårmötet blir den 25 april 2015 i Jönköpingstrakten med bland annat studiebesök till Husqvarna för att titta på deras tillverkning.

BJÖRN ANDERSSON, E84, SEKRETERARE

Chalmeristerna på slottet    (Avancons nr 2 2014)

Lokalavdelningen i Småland Blekinge höll i år Vårmötet mycket stilfullt på Bäckaskogs Slott inte långt från Sölvesborg. Som vanligt inleddes mötet med ett studiebesök på eftermiddagen, den här gången E22:ans utbyggnad till motorväg strax norr om Sölvesborg.

Vi startade med lunch Norje hembygdsgård alldeles intill anläggningsplatsen. Tycker ni Norje låter bekant så beror det kanske på att där firas Sweden Rock Festival varje år. Till kaffet presenterades hela
projektet 750 miljonersprojektet av projektledaren Johan Wolgast. Vägen skall vara klar 1 december i år med en total byggtid på 3 år. Det är ju inte bara 15 km motorväg som saken gäller utan också en trafikplats, nästan lika lång sträcka andra vägar i omgivningen berörs, 20 broar, bullerskydd, dräneringar med dammar, speciella grundförutsättningar som jag återkommer till och ett stort arkeologiskt utgrävningsarbete. Där motorvägen dragits fram är gammal kulturbyggd så det fanns rikligt med fornlämningar som var nödvändigt att gräva ut innan vägen kunde byggas. De omfattande
utgrävningarna presenterades av arkeolog Elisabeth Rudebeck som engagerat beskrev
utgrävningarna från olika tidsåldrar.

En stor del av vägen ligger i Vesans utdikningsområde som innebär att vägen ligger mycket låglänt och på gammal sjöbotten. Underlaget fick komprimeras genom att ballastmaterial lades ut på körbanan
under lång tid för att undvika framtida sättningar. Vesanområdet är så låglänt att det ligger under havsnivån så att för att få bort vattnet måste det länspumpas.

Efter en guidad busstur utefter hela den nya sträckningen och våra utmärkta guider avtackats med Sångboken så var det dags för avfärd till slottet. Vårmötet gick bra och gamla styrelsen fick ansvarsfrihet. Tyvärr kunde konstateras att minskade annonsintäkter gjort ekonomin något mer ansträngd, men fortfarande under kontroll. Efter en utmärkt middag på slottet fick vi dra oss ut till stallarna för dans för bjälklaget i slottet höll inte för detta. Tiden flög som vanligt och plötsligt så började personalen tycka att
det var dags att gå och lägga sig.

Höstmötet 2014 planeras som vanligt att ske när vintertid införs – 25 oktober. Då kommer vi också att närmare studera hur trähus produceras liksom ostkakor! Kalas som vanligt, se gärna vår hemsida längre
fram för aktuell information.

Vår- och sommarhälsningar

BJÖRN ANDERSSON, E84