Den 14 september 2019 hade vi Vinprovning i Klagshamn

cid:ed8e71c5-18c7-41af-bdc4-ffc5ce8cf333@eurprd07.prod.outlook.com
 

CING Skåne-Örestad besökte Vingården i Klagshamn lördagen den 14 sept  kl 13:00.

Vingården i Klagshamn startades 2001 av pionjärerna Murre Sofrakis och Lena Jörgensen och omfattar idag 1,8 ha med en årsproduktion på 6 – 7 000 flaskor. Den dominerande druvan är Solaris och deras viner har de senaste åren fått många priser och anses av många som de bästa svenskproducerade vita vinerna. 

Vingården ligger på Möllevägen 31 i Klagshamn, söder om Malmö. 

Många hade anmält sig till besöket, deltagarlistan på max 35 personer blev övertecknad, men det ordnade sig så att alla fick plats. Vi träffade ägarna ute bland vinstockarna och fick en utförlig beskrivning av möjligheterna att producera vin i Sverige.


Enligt entusiasterna Murre o Lena finns det egentligen bättre förutsättningar att få fram fina viner här än i många stora vinländer, med våra långa ljusa dagar och svala nätter. En begränsning är dock att allt vin måste säljas genom Systembolaget.  Efter en detaljerad redogörelse av druvans väg till flaskan försökte Murre under vinprovningen bevisa sitt påstående angående de bästa vinerna genom att servera fyra olika viner från vingården. Mycket imponerande!

Dagen avslutades med en god lunch med ytterligare tillfälle att njuta av vingårdens produkter.

CG Beckeman, som planerat detta chalmeristmöte, avtackade vårt värdfolk för en intressant eftermiddag och en kulinarisk upplevelse.