Avancezklubben välkomnar Göran Svensson och en kväll om mineraler, gruvor och behovet av dessa.
Geologi, mineraler och metaller ett område mer aktuellt idag än någonsin! Låt Göran ta oss med på en resa i ämnet!
Dörrarna öppnar 17.30; köp öl, korv, bulle, kaffe i baren
Föredraget börjar 19.00
Avrundning vid 20.30
Plats Palmstedtsalen, Chalmers kårhus
Göran Svensson Oorganisk kemist med inriktning mot Kristallografi. På Chalmers var han docent i Oorganisk kemi och forskade inom området struktur/egenskap-samband för oxider med optiska tillämpningar. Han jobbade också med undervisning på alla nivåer och dessutom mycket med Chalmers IT. Han slutade på Chalmers 2010 och har sedan dess engagerat sig inom geologi, golf mm. |
Gruvor i Sverige är ett kapitel för sig, särskilt att öppna nya. Elbilar, mobiltelefoner, vindkraftverk mm är sådant de flesta vill ha. Man vill även ha bra arbetsvillkor, hårda miljökrav mm. De metaller som krävs vill man dessutom helst ska komma från någon plats långt från där man bor, NIMBY. Ett exempel är Norra Kärr norr om Gränna där Europas största fyndighet av sällsynta jordartsmetaller finns. Platsen är färdigundersökt och nu väntar man bara på tillstånd att få börja bryta. Men…
EU har en lista på mineral som är kritiska för vår industri och där vi inte är självförsörjande. När det gäller sällsynta jordartsmetaller är EU i princip helt beroende av Kina. Kobolt t.ex bryts i Kongo under tveksamma förhållanden osv.
Världens mest berömda gruva hävdar jag är Ytterby gruva, Waxholm norr om Stockholm, (inte norr om Göteborg som en lärobok som användes på Chalmers 1993 hävdade). Geologer anser ofta att Långbans gruvor i Värmland är mer kända. Men, eftersom det finns fler kemister än geologer vinner Ytterby.
Jordens vanligaste mineral är fältspat även om det finns många olika fältspater med olika kemisk sammansättning. Kvarts är också väldigt vanligt och har också en kemisk formel som många känner till, SiO2. Definitionen på ett mineral är att den ska ha en bestämd kristallstruktur och kemisk sammansättning. Väldigt många mineral kan förstås om man bara känner till några få principer. Med utgångspunkt från kvarts kan t.ex. olika fältspater förstås.
Notera också att det pågår idag en diskussion i geologiska kretsar om i vilken geologisk epok vi befinner oss i just nu. Är det antropocen (människans tidsålder) eftersom människa har påverkat jorden så mycket sedan vi började med jordbruk eller ska den räknas från när den första atombomben sprängdes. En internationell arbetsgrupp är tillsatt!