Studiebesök på Grimeton och Wapnö Gård

Söndagen den 17:e september 2023 avreste ett 25-tal Chalmerister med buss från Malmö via Helsingborg för studiebesök på Grimeton och Wapnö gård.

Radiostationen i Grimeton är ett industriminne, som sedan 2004 står på Unescos lista över världsarv. Den innehåller en fungerande elektromekanisk långvågssändare för telegrafi med tillhörande antennsystem från början av 1920-talet. Den uppfördes för att ge transatlantisk telekommunikation mellan Sverige och USA.. Den är belägen i Grimeton, Varbergs kommun, Hallands län, cirka 15 km öster om Varberg. Besöket inleddes med fika och introduktion av vår guide Cornelia Magnusson, som är Verksamhetsutvecklare och tillika Radioamatör i informationsbyggnaden (arkitekt Johnels & Moberg). Därefter besökte vi anläggningens huvudbyggnad.

Sändarsalen är uppförd i tjugotals-klassicism (arkitekt Karl Åkerblad). Invändigt är byggnaden en funktionell industri med gott om utrymme för två elektromekaniska sändare, varav den ena numera är demonterad. Besöket avslutades i utställningshallen.

Så gick färden vidare till Wapnö gård norr om Halmstad. Besöket inleddes med lunch i slottet som stod klart 1754 (arkitekt Carl Wijnbladh). Wapnö slott är med omgivande byggnader byggnadsminne - detta förklarades 1983.

Idag ägs Wapnö av aktiebolaget Wapnö AB med ca 85 anställda och är därmed en av de större arbetsgivarna i Halmstad kommun. Efter lunch guidade Jennie Wessman oss runt på gården som omfattar mejeri, bryggeri,cerealietillverkning, gårdsbutik, kostallar, mjölkkarusell, "barnkammare" för kalvar mm. I många år har Wapnö utvecklat ett eget kretslopp på gården. God djuromsorg och hållbar miljö har länge var självklarheter för Wapnö.

Efter en mycket intressant och givande dag gick så färden åter mot Helsingborg och Malmö.

Arrangör och reseledare Kent Abbås, K68.
Text Boo Gaverus, A80.